New Course 2010-2011: From Natural Philosophy to Newtonian Science. Theories of matter in early modern Europe (in Romanian)




De la filosofia naturală la fizica newtoniană

Spaţiu, timp şi materie în secolele XVI-XVII



            Cursul îşi propune să ofere studenţilor o introducere într-un domeniu important al istoriei şi filosofiei ştiinţei, domeniul modernităţii timpurii (early modern philosophy, early modern science). Tematica cursului oferă o privire de ansamblu asupra filosofiei naturale şi a contextului în care se naşte ştiinţa modernă. Vor fi discutate în special teme şi autori al căror loc în istoria ştiinţei sau istoria filosofiei este bine stabilit, însă vom insista asupra conexiunilor mai puţin cunoscute între autori sau probleme tratate de obicei în cadrul unor discipline diferite. Vom discuta, de exemplu, teoriile despre natura şi constituţia corpurilor materiale sau disputele cu privire la natura luminii şi existenţa vidului, aşa cum apar ele la fondatorii modernităţii: Descartes, Pascal, Hobbes, Boyle, More sau Newton (autori studiaţi îndeobşte de discipline diferite, cum ar fi istoria filosofiei, istoria gândirii politice, istoria ideilor sau istoria religiilor, istoria fizicii sau a matematicii). Studenţii vor învăţa în acest fel cât de importantă este, pentru acest domeniu, renunţarea la diviziunile disciplinare ale prezentului, importanţa studierii textului primar, importanţa stabilirii mediului ideatic şi instituţional în care se constituie şi se articulează ştiinţa modernă.

Cursul va avea o componentă tradiţională (prelegeri cu diapozitive), o componentă de seminar (lucru pe text, discuţii pe marginea unor texte primare, cu scopul de a învăţa cum se citesc, comentează şi înţeleg textele primare) şi o componentă electronică (participarea la un grup de discuţii special construit în acest scop). Gasiti aici o prezentare generala a cursului, a temelor de curs si de seminar, a bibliografiei si a sistemului de evaluare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu